Stredná odborná škola obchodu a služieb, Ul. SNP 5, Zlaté Moravce

 

Navigácia

  • Mladý tvorca 2023 - predstavili sme našu školu

    Premýšľate kam na strednú školu? Navštívte výstavu  MLADÝ TVORCA a spravíte si väčší prehľad o vašich možnostiach. Výstava MLADÝ TVORCA poskytne rodičom a žiakom základných škôl väčší prehľad o profilácii škôl s cieľom nasmerovať ich na učebné a študijné odbory pre povolania žiadané trhom práce. Viac ako 80 zapojených škôl z celého Slovenska vám od 21. – 23. júna predstaví ich prednosti a možnosti štúdia. Navyše vás čaká aj zaujímavý sprievodný program a prezentačné aktivity partnerov podujatia.

  • Záverečné skúšky 2023

    Záverečné skúšky 2023  - odbor kuchár, čašník, kaderník

  • Deň dobrovolníctva

    Deň dobrovolníctva strávili  naši študenti na Židovskom cintoríne a DOS - ke

  • NSK ocenil najlepších stredoškolákov

    Desiatky študentov stredných škôl z Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) si dnes prevzali ocenenia za výsledky, ktoré sa im podarilo dosiahnuť na slovenských i medzinárodných súťažiach.

    Ocenenia udeľoval predseda Nitrianskeho samosprávneho kraja Branislav Becík v kategóriách: olympiády, stredoškolská odborná činnosť, odborné súťaže, odborné súťaže – súťaže tímov, umelecké súťaže a športové súťaže.

    Ocenení boli naši študenti - Simona Katrušinová a Kristián Hindický.

     

  • Taktické cvičenie OR HaZZ

    V súčinnosti s jednotkou OR HaZZ  Zlaté Moravce pod vedením p. pplk. Mgr. Mareka Bekéniho sa na našej škole uskutočnilo taktické cvičenie za účelom, preverenia pripravenosti a precvičenia súčinnosti hasičských jednotiek pri zdolávaní  udalosti požiaru objektu školy.

  • Likvidačné valné zhromaždenie študentskej firmy Business Creation

    Dňa 10.5.2023 sa konalo Likvidačné valné zhromaždenie študentskej firmy Business Creation Na valnom zhromaždení boli prítomní  akcionári,  volili sme  orgány valného zhromaždenia, prezentovali výročnú správu, mali diskusiu, schválili výročnú správu a na záver vyplatili dividendy. Počas nášho pôsobenia  ( október – apríl) sa nám podarilo dosiahnuť zisk a akcie sme zhodnotili na 119%.                                                                                                                  Veľmi ma teší, že sa firme podarilo splniť stanovené ciele podľa očakávania a spoločne sme dosiahli výborné ekonomické výsledky.

                                                                                                  Michaela Risová

                                                                                      prezidentka študentskej spoločnosti

  • Exkurzia – Múzeum SNP, Prírodný park Aves, Sokoliarstvo

    Dňa 6.6.2023 sme sa zúčastnili exkurzie do Banskej Bystrice, kde sme navštívili Múzeum SNP. Muzejný pedagóg nás previedol výstavou, kde sme si pozreli zaujímavé exponáty, o ktorých sme sa veľa dozvedeli. Tiež sme mali možnosť pozrieť si krátke dokumenty z čias 2. svetovej vojny v modernom digitálnom prevedení. Mohli sme si vyskúšať rekvizity zbraní z tohto obdobia. Vypočuli sme si nahrávky ľudí, ktorí prežili koncentračné tábory. 

    Na záver prehliadky nám boli odovzdané diplomy za lektorovanie výstavy ,,Ľudia v pohybe”. 

    Popoludní sme sa presunuli do dedinky Štiavnické Bane, konkrétne do Základnej školy s materskou školou Maximiliána Hella. Táto škola je prvou základnou školou na svete, kde sa vyučuje povinný predmet Sokoliarstvo. Žiaci si pre nás pripravili predstavenie, kde nám ukázali pernaté dravce, sovy, exotické vtáctvo, ohrozené opice, malého krokodíla a rôzne iné zvieratá.  Milá sprievodkyňa, žiačka školy, nás ochotne previedla školským prírodným parkom Aves. Mali sme možnosť ísť do výbehu s papagájmi a kŕmiť ich priamo z ruky, čo bol pre mnohých z nás veľký zážitok.

    Výlet v nás zanechal nezmazateľné spomienky. Pánovi riaditeľovi a pani učiteľkám ďakujeme za takúto skvelo zorganizovanú exkurziu. 

     

    Simona Katrušinová

    Michaela Risová

    žiačky III.A triedy

  • Maturita 2023
  • “Mladý Digitálny Európan”

    Žiaci II.A triedy sa zapojili do súťaže Mladý Digitálny Európan, ktorú organizoval NIVAM v spolupráci so Zastúpením Európskej komisie na Slovensku a Prešovskou univerzitou. Súťaž prebiehala formou online testu, na ktorý mali žiaci 45 minút. Desať žiakov s najlepším výsledkom následne postúpi do národného kola, ktoré sa bude konať na pôde Prešovskej univerzity.

  • Olympijský deň 2023

    „Rozhýbme sa! Ulice, chodníky, námestia či parky sú naše ihriská!“ Slovenský olympijský a športový výbor v duchu hesla Medzinárodného olympijského výboru k sviatku olympizmu vyzýva rôzne subjekty, aby sa zapojili do osláv Olympijského dňa a zorganizovali svoje podujatia viažuce sa k tomuto dňu. Dajte nám vedieť o vašej aktivite a spoločne rozhýbme celé Slovensko. Olympijský deň 2023 je možné osláviť aj prostredníctvom nižšie spomenutých aktivít, ktoré ponúka SOŠV a Slovenské olympijské a športové múzeum. 

    Oslavy Olympijského dňa, ktorý si pripomíname 23. júna, sú najväčšie a najtradičnejšie podujatie, ktoré zastrešuje SOŠV. Neviažu sa len k tomu dňu, ale konajú sa od začiatku mája do konca júna. Na Slovensku dostávajú do pohybu tisíce ľudí, vlani ich bolo vyše 70-tisíc.

    K štyrom hlavným pilierom Olympijského dňa „Hýb sa! Uč sa! Objavuj! Spoločne pre lepší svet!“ pridáva Medzinárodný olympijský výbor pravidelne aj výzvu na daný rok. Tentoraz všetkých vyzýva, aby sa rozhýbali na akomkoľvek mieste, kde sa nachádzajú. Ihriskom môže byť ulica, chodník, námestie či park. 

    Oslavy a akcie v rámci Olympijského dňa sme sa rozhodli zorganizovať počas maturitného týždňa na našej škole. Neboli veľké, stačilo, že  sa ich účastníci - naši žiaci aspoň chvíľu hýbali a urobili niečo pre seba. 

  • Maturitný týždeň

    V termíne od 22.5. do 25.5. sa na našej škole konali maturity. Ostatní žiaci mali zabezpečený bohatý program. V pondelok a v stredu sme sa zapojili do projektu Olympijský deň, ktorý zastrešuje Slovenský olympijsky a športový výbor. Žiaci mali možnosť zapojiť sa do mnohých športov, volejbal, vybíjaná, ping – pong, stolný futbal, bedminton.

    V utorok nás poctil svojou návštevou pán Čulák z mestskej polície Zlaté Moravce, ktorý deťom spravil zaujímavú prednášku na tému Obchodovanie s ľuďmi. Po prednáške sme absolvovali prechádzku do Parku mládeže.

    Maturitný týždeň sme zakončili filmovým dňom.

  • EXKURZIA- NITRIANSKY HRAD, DIECÉZNA KNIŽNICA A AMERICKÝ DEŇ

    Dňa 18.5.2023 sme navštívili Nitriansky hrad, kde sme mali možnosť vidieť veľa zaujímavých vecí. Pani sprievodkyňa nám objasnila dejiny Nitrianskeho kniežatstva a mali sme možnosť obdivovať nádherne mesto Nitra z hradnej veže. Navštívili sme aj diecézne múzeum, ktoré je súčasťou Nitrianskeho hradu. Múzeum má dve časti. Prvá časť bola zameraná na dejiny Veľkomoravskej ríše a prvého slovanského jazyka, ale pre nás bola viac zaujímavá tá druhá, ktorá nám poodhalila liturgické predmety z čias gotiky, renesancie a baroka. Navštívili sme aj baziliku svätého Emeráma, kde nám bolo objasnené ako sa slúžili sväté omše.

     

    Zastavili sme sa aj v diecéznej knižnici, kde sme videli vyše 60 000 kníh vo viacerých jazykoch. Zaujalo nás viacposchodové usporiadanie kníh z 19. storočia.

     

    Na záver našej exkurzie sme boli na Svätoplukovom námestí na Americkom dni. Oboznámili sme sa s možnosťami štúdia  v zahraničí zdarma, napr. v USA a skúsili sme si aj virtuálnu realitu zobrazujúcu štruktúru planét vo vesmíre. Bol to pre nás obrovský zážitok a odniesli sme si veľa nových užitočných skúseností. 

     

    Rebeka Rajtarová

    2. A

  • Výsledkové listiny - prijímačky 2023
  • Matrixstar v Pardubiciach

    Dňa 5.5.2023 sa zúčastnili žiaci SOŠOaS Zlaté Moravce na medzinárodnej súťaži Matrixstar v Pardubiciach pod vedením MOV Bc. Daniely Mihálovej. V dámskej kategórii balayage súťažila  Sandra Chrenová, ktorá sa spomedzi 15 súťažiacich z Česka a Slovenska umiestnila na 3.mieste s modelkou Natáliou Drahošovou.

  • Exkurzia 2. 5. 2023 - SNG a SND, Bratislava

    Dňa 2.5.2023 sme sa žiaci Strednej odbornej školy obchodu a služieb, Zlaté Moravce, zúčastnili exkurzie, ktorú pre nás pripravili pani profesorky anglického jazyka a vedenie školy.

    Naša prvá zástavka bola Slovenská národná galéria, kde nám šikovné sprievodkyne ukázali zaujímavú architektúru.

    SNG je vrcholná slovenská štátna umeleckohistorická, zberateľská, vedeckovýskumná inštitúcia, sídliaca v Bratislave. Slovenská národná galéria bola zapojená do kultúrneho dedičstva Slovenska. 

    Počas obedných hodín sme si prešli mestskú časť Staré Mesto, v ktorom sa nachádza historické centrum mesta, nábrežie Dunaja a hradný vrch. Centrum mesta je mestskou pamiatkovou rezerváciou. Je to turistami najnavštevovanejšia časť Bratislavy.

    Po obednej prestávke sme strávili čas v nákupnom centre Eurovea a na nábreží Dunaja. 

    Zvyšok večera sa niesol v slávnostnom duchu. Pozreli sme si predstavenie Apartmán v hoteli Bristol. Koncom päťdesiatych rokov sa v luxusnom hoteli schádza pri príležitosti vernisáže obrazov nedávno zosnulého maliara viacero bizarných postáv – excentrickí boháči, hedonistickí svetobežníci, očarujúce ženy, stávkoví podvodníci, ale aj obyčajní hochštapleri a unavené manželské páry. Každý si so sebou prináša do hotela svoj príbeh a každá izba sa tak stáva dejiskom rozuzlenia jedného bizarného príbehu lásky, nevery, pomsty či zločinu. Komédia bola odohraná súčastnými hercami (Zdena Studenková, Monika Hilmerová, Gabriela Ddzuríková, Jozef Vajda, Emil Horváth, Tomáš Maštalír a iní) .

    Na konci bol ich herecký výkon odmenený obrovským potleskom. 

    Simona Katrušinová III.A

  • Matrixstar v Pardubiciach

    Dňa 5.5.2023 sa zúčastnili žiaci SOŠOaS Zlaté Moravce na medzinárodnej súťaži Matrixstar v Pardubiciach pod vedením MOV Bc. Daniely Mihálovej.  V pánskej kategórii súťažil Alexander Murko, ktorý sa umiestnil na 12.mieste s modelom Andrejom Kučmínom.

  • Literárna cena Čakanky za rok 2023

    Naša škola sa zapojila v tomto roku do celoslovenskej literárnej súťaže vo vlastnej tvorbe zaslaním súťažných príspevkov troch našich študentov.    

    V silnej konkurencii 88 autorov s 94 príspevkami sa v oblasti tvorby mladých autorov na 2. mieste umiestnil Kristián Hindický, žiak 2.A triedy, za báseň Anjel. 

     

    Všetci ocenení autori budú pozvaní na slávnostné odovzdávanie cien dňa 28.5.2023.

    Kristiánovi srdečne gratulujeme a želáme veľa energie a originálnych nápadov pri ďalšej tvorivej činnosti.

     

    PhDr. Daniela Ölvecká

  • Naši študentky sa zúčastnili na Innovation Camp

    Celodenná súťaž Innovation Camp predstavuje pre študentov intenzívnu skúsenosť, ktorá stimuluje ich kreatívne a inovačné schopnosti. Študenti pracujú na reálnej výzve v zmiešaných tímoch. Ich úlohou je nájsť najlepšie riešenie na danú tému a prezentovať ho pred odbornou porotou.

    Vďaka tejto súťaži si študenti môžu precvičiť svoje komunikačné a prezentačné zručnosti, vyskúšajú si tímovú prácu pri riešení výzvy a spoluprácu s konzultantmi – mentori z praxe. Na základe výzvy im súťaž priblíži fungovanie firiem v reálnom podnikateľskom prostredí.

    Cieľom súťaže je zároveň motivovať študentov, aby sa stali úspešnými na trhu práce.

  • Školenie v odbore kaderník

    Melírovacia technika – Balayage

    17.4.2023 sa naši žiaci v odbore kaderník, mali možnosť zúčastniť školenia pod vedením techničky od firmy Selective v melírovacej technike Balayage. Vyskúšali si prácu s kompaktným odfarbovacím práškom s mimoriadne rýchlym účinkom, pri rovnomernom a pravidelnom zosvetlení. Pracovný postup, spôsoby miešania prípravkov a ich aplikácia na vlasy  sú aktuálnymi  trendami doby, ktorými vedieme i našich  žiakov.

      

  • Veľtrh podnikateľských talentov – víťazstvo v kategórii Manpower Leadership Award

    Dňa 28.03.2023 sa zúčastnili študenti Strednej odbornej školy obchodu a služieb, Ul. SNP 5, 95301 Zlaté Moravce celoslovenskej sútaže - Veľtrh podnikateľských talentov v Bratislave. Veľtrh podnikateľských talentov (28. ročník) je celoslovenská súťaž študentských firiem, ktorá je súčasťou najväčšieho podnikateľského festivalu v Európe Gen-E. Veľtrh sa tento rok uskutočnil pod záštitou Juraja Drobu , predsedu Bratislavského samosprávneho kraja a vzdelávacej organizácie JA Slovensko.

     

    Študenti sa stretli so svojou konkurenciou a súťažili v niekoľkých kategóriách. Študenti našej školy mali možnosť odprezentovať našu študentskú firmu Business Creation porotcom, ale aj širšej verejnosti. Síce boli po celom dni unavení a vyčerpaní, no boli veľmi vďační za príležitosť zúčastniť sa. V mene všetkých si dovolím povedať, že týmto dňom veľa získali a určite neľutujú svoju účasť.  Je to skvelá skúsenosť, ktorú by si radi zopakovali.

     

    Záverom by sme radi vyzdvihli Simonu Katrušinovú, viceprezidentku výroby a služieb, ktorá sa zúčastnila a vyhrala v kategórii Manpower Leadership Award - Cena jednotlivca, ktorý preukáže mimoriadne schopnosti lídra. Zámerom tejto kategórie bolo rozpoznať a oceniť silu jednotlivca v úspešnom tíme. Porota hľadala študentských lídrov, ktorí svojou činnosťou v pozitívnom smere ovplyvnili výsledky tímu, ako aj ich samotných členov. Ocenenie sa sústredilo na študentov, ktorí sú kľúčovými tímovými hráčmi, vzorom, ako aj motiváciou pre ostatných. Porota posudzovala celkovú prácu a výsledky tímu, v ktorom študent pracuje, nominačný formulár učiteľa a osobný pohovor s vybranými študentmi.

    Očakáva sa, že jednotlivec ukáže schopnosť viesť tím v pozícii lídra. Má jasnú víziu, ktorú sa mu darí v tíme pretaviť do spoločnej práce. Akceptuje rôznorodosť, dokáže ťažiť z individuálnych schopností členov tímu a vytvára pozitívnu atmosféru a utužuje vzťahy v tíme. Dokáže kriticky myslieť a problémy pretavuje do výziev a taká je naša Simona.

strana: